Se nauhateos

Jacob Dahlgren, The Wonderful World of abstraction
Jacob Dahlgren, The Wonderful World of abstraction
Kuva: VTM/KKA, Ella Tommila

Tykätty kirjoitukseni Kiasman Saattaa sisältää nykytaidetta -blogissa 25.7.2013.(http://www.lily.fi/blogit/saattaa-sisaltaa-nykytaidetta/se-nauhateos)

Tyttärelleni Kiasma tarkoittaa yhtä tiettyä teosta ja siihen uppoutumisen hetkeä. Kun kerroin juuri tuon teoksen tulevan esille syksyllä aukeavaan Kiasma Hits näyttelyyn, riemastui hän kovasti. Seuraavan kerran saapuessani tarhan pihalle sain kuunnella lasten kiivasta keskustelua siitä mikä on paras taideteos: “Se nauhateos” vaiko “Se patsas”. Hieman jäi epäselväksi mikä tuo mainittu patsas oli (luultavasti Havis Amandan suihkulähteen vettä syöksevät hylkeet, joiden selkään on hienoa kiivetä), mutta joka tapauksessa heissä oli herätetty innostus taiteen kokemiseen ja keskusteluun.

“Se nauhateos” eli Jacob Dahlgrenin The Wonderful World of Abstraktion oli tyttärelleni jo ensi silmäyksellä riemastuttava nauhaviidakko. Kun salivalvoja varovasti kertoi teoksen lähelle menevälle 5-vuotiaalle, että sinne saa mennä sisälle, hän loi kysyvän katseen ja nyökkäyksen jälkeen veti keuhkot täyteen ilmaa sekaan sukeltaen! Hetkeä myöhemmin minä seurasin perässä, minkä jälkeen teosta vakavasti tuijottava ulkomainen turistiryhmä käänsi vinosti pohtivat päänsä suoraan käyden myös teoksen uumeniin.

Yhteinen jaettu kokemus on taidetta parhaimmillaan ja tuo teos on ollut monelle yhteinen seikkailu. Nauhojen seassa toisen etsiminen ja käsikkäin kulkeminen on heittäytymistä tunnistamattomaan maailmaan vain toinen tukenaan. Nauhojen seassa ennakkoluuloton etsii toisen katsetta ja hymyä ja jakaa omat tuntemuksensa ilman tavallisen maailman ehtoja.

Jos ei teoksen kokemista varten ole omaa tai lainattavissa olevaa lasta, niin romantiikan nälkäinen tuokoon rakkaansa sinne, sillä huhun mukaan siellä on ensitreffeillä piilossa suudeltukin!

Goldi Rikkilä

1 Comment for “Se nauhateos”